[...] wieczornych. Przy prawidłowej częstotliwości odżywiania, pod koniec dnia, zarówno mięśnie jak i wątroba zostają nasycone odpowiednią ilością glikogenu, w efekcie czego nadmiar spożytej glukozy może zostać wykorzystany m.in. na potrzeby syntezy tłuszczu zapasowego. W przypadku osób uprawiajacych wysiłki siłowe, organizm jest w stanie [...]
[...] organizmu." nie miałem na mysli trucia zelazem przez sam preparat olimpu bo to oczywiste ze takie dawki w dodatku chelatowane nie truja - ale czy jesli w wodzie jest az nadmiar zelaza (co ma miejsce w przypadku 50% sieci w polsce a wyniki badan sie przeklamuje bo nie ma kasy na modernizacje sieci ... nie na darmo w Japonii zmienia sie siec [...]
[...] białka (między innymi: transportowanie i magazynowanie, hormony białkowe, regulacja genów, immunologia, funkcjonowanie receptorów i wiele innych) Jak zafundujesz sobie nadmiar, to - wybacz - ale nie Ty decydujesz na co ten nadmiar zostanie zużyty. W określonych warunkach białka mogą ulec deaminacji, a produkty ich rozkładu zostają włączone [...]
[...] (lub z tego i tego) zmagazynowanych w organizmie. Jeżeli nie wystąpi deficyt kaloryczny to będzie czerpał energię z białek i tłuszczy dostarczonych z zewnątrz. 4. czy nadmiar wegli szkodzi i czy ma cos wspolnego z powstawaniem wolnych rodnikow? wiadomo ze od nadmiaru robi sie tluszczyk;] Wolne rodniki powstają w naszym organizmie cały [...]
[...] jak i naturalnego zapotrzebowania organizmu na energię. Jednak, aby uzyskać przyrost masy mięśniowej musimy stworzyć sytuacje, w której nasz organizm będzie odkładał nadmiar kcal. Przyjmuje się, że dla utworzenia 1kg mięśni organizm człowieka potrzebuje 7000 dodatkowych kcal. Dlatego tez do wartości z otrzymanej w kroku trzecim dodajemy [...]
- nadmiar tluszczy w diecie doprowadza do zmian miazdzycowych w naczyniach krwionosnych dlaczego ? dlatego ze dlugolancuchowe kwasy tluszczowe wchlaniaja sie do naczyn limfatycznych nastepnie ida do zyl podobojczykowych, kolejno zanim dotra z krwioobiegiem do watroby , ktora dopiero teraz moze je przetworzyc, zostaja wychwycone przez ognisak (lub [...]
[...] gdyby nie byly gromadzone w organizmie w wyniku lipogenezy. Odpowiedz jest prosta, choc zaskakujaca: gdyby nie dzialala na nie lipaza lipoproteinowa (z powodu obecnosci nadmiaru insuliny) kwasy tluszczowe byly wykorzystywane przez organizm do uzyskania niezbednej mu energii, jako najwydajniejsze i latwo dostepne jej zródlo. Utrata wagi [...]
[...] Monohydrant kreatyny, w nie naruszonej formie, wchłaniany jest w jelicie. W komórce mięśniowej, poprzez przyłączenie fosforu, tworzy się fosfokreatyna. Fosfor występuje w nadmiarze w komórkach mięśniowych i nie stanowi w związku z tym czynnika ograniczjącego. Spożycie właściwych form aktywnych (fosfokreatyna i ATP) są natomiast bezużyteczne, [...]
Michał Tombak radzi Jak jeść, by żyć długo i zdrowo? Mniej jeść, bo wychodzi na to, że przy pomocy łyżki i widelca kopiemy sobie grób-twierdzi prof. Michał Tombak. Dieta rozdzielna to jego zdaniem najrozsądniejszy sposób zdrowego jedzenia. -------------------------------------------------------------------------------- Według prof. Michała Tombaka [...]
[...] chorób cywilizacyjnych. Nadmierne spożycie lub przedawkowanie niektórych z nich jest również bardzo szkodliwe i może być przyczyną powstawania schorzenia spowodowanego ich nadmiarem - hiperwitaminozy, z objawami zatrucia. Podział, funkcje, źródła, zapotrzebowanie, ciekawostki Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Mogą być magazynowane przez co [...]
[...] gojenie ran, przeciwdziała tworzeniu się zmarszczek, a ponadto zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i siwieniu, poprawia pigmentację oraz stan włosów. Niedobór i nadmiar Pierwsze oznaki ostrzegawcze niedoboru witaminy B5 to bóle i sztywność w stawach, wypadanie włosów, przedwczesna siwizna, drobne pęknięcia skóry w kącikach ust i [...]
[...] zawiera 3% białka, a kobiece ok.1% Oznacza to, że na pokarmie krowim człowiek spożywa, co najmniej 4 razy za dużo białka. Kolki, wzdęcia, zaparcia, powiększona wątroba (nadmiar tłuszczu i białka), ujemny metabolizm, zakwaszenie organizmu, wzrost stężenia amoniaku we krwi (uszkodzenia mózgu), naruszenie równowagi elektrolitycznej, itp. Nie [...]
[...] tyrozyny(aminokwas względnie egzogenny). Ma duży udział w wytwarzaniu hormonów tarczycowych, adrenaliny i noradrenaliny. Nie należy przesadzać z jej dawkowaniem ponieważ jej nadmiar może spowodować obniżenie poziomu serotoniny, czczego szczególnie starają sie unikać osoby chorujące na depresje. Na opakowaniu wielu produktów możemy znaleźć napis: [...]
[...] są podstawą do kontroli jakiejkolwiek diety ukierunkowanej na utratę tłuszczu. Żeby dojść do odpowiedniego debetu jedzenia, musisz zredukować węglowodany. Nie możesz winić nadmiaru tkanki tłuszczowej wyłącznie na podstawie tłuszczu w diecie. Oczywiście, tłuszcz w diecie wpływa na przyrost wagi. Jednakże, większość osób będących na diecie [...]
[...] tylko ludziom pragnącym zdobyć odpowiednią definicję mięśniową, bądź utrzymujących się w pewnych przedziałach wagowych, ale także dla wszystkich osób marzących o zrzuceniu nadmiaru niechcianej tkanki tłuszczowej. Dodatkowym atutem aminokwasów rozgałęzionych jest niwelowanie uczucia zmęczenia i senności. Owo uczucie, podczas długiego wysiłku, [...]
[...] dieta wysokobiałkowa wyraźnie nasila utlenianie leucyny, jednego z głównych aminokwasów biorących udział w metabolizmie tkanki mięśniowej. Wyniki te dowodzą, że spożywanie nadmiaru białek wcale nie powoduje ich magazynowania w postaci masy mięśniowej, lecz są one po prostu spalane. W innych z kolei badaniach wykazano, że wysoka ilość białka [...]
[...] w pęcherzu moczowym. DYNIA - SMAKOŁYK STAROŻYTNYCH Nie wiadomo czemu ignorujemy dynię w naszej kuchni. Jest tania, smaczna, lekkostrawna i zasadotwórcza. Neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych i zapobiega chorobom wrzodowym przewodu pokarmowego. Jej kaloryczność jest znikoma. Zawiera dużo prowitaminy A istotnej dla wzroku, niewielkie [...]
[...] się tylko na wzroście tłuszczu w organizmie :-) wynikającego ze zbyt dużej kaloryczności pożywienia z tłuszczy i węglowodanów. Wystarcza mi ten końcowy wniosek: "Wniosek: nadmiar tłuszczu w diecie prowadzi do większej akumulacji tłuszczu, niż nadmierna ilość węglowodanów w diecie, a różnica była większa na początku okresu przekarmiania. [...]
[...] się warunkach beztlenowych. To dlatego właśnie nie da się ich kontynuować przez czas dłuższy niż kilka minut. Organizm posiada oczywiście pewne możliwości neutralizowania nadmiaru kwasów czemu służą krążące we krwi związki zwane skrótowo buforami. Służą one oczywiście także do neutralizowania nadmiaru zasad, ale to mniej interesująca nas [...]